Hoe leg ik kunstgras ?

Natuurlijk kunt u bij de aankoop van uw gras kiezen voor onze legservice. Met onze legservice nemen wij het werk voor u uit handen en realiseren een volledige groene tuin met weinig tot geen onderhoud. 

Het legwerk wordt gedaan door een ervaren, professionele kunstgras installateur voor een scherpe prijs. Dus wanneer u er geen tijd voor heeft kunt u hier voor kiezen en wordt alles voor u geregeld.

 

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om uw kunstgras helemaal zelf te realiseren. Hiervoor wordt vaak gekozen en is met de juiste instructies ook voor iemand zonder ervaring goed te doen is. 

 

Hieronder een instructie met alle stappen die u moet doorlopen om zelf uw kunstgras aan te leggen.

 

Stap 1
Als eerste graaft u het oude gras of zand af. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om met minimaal 5 cm stratemakerszand of meng/beton granulaat op te hogen. Let op dat u de juiste hoogte aanhoudt om het gras en eventueel de valdemping te plaatsen. De exacte hoeveelheid wat afgegraven moet worden hangt dus af van de dikte van uw gras en of u voor valdemping of stabilisatiedoek kiest.

 

Stap 2
Als er tot de juiste hoogte is opgehoogd dan is het belangrijk dat de ondergrond goed stevig word afgetrild doormiddel van een trilplaat. Zorg dat dit zorgvuldig wordt gedaan, want het belangrijkste van een strakke tuin met kunstgras is een juiste ondergrond.

 

Stap 3
Als de ondergrond goed compact is afgetrild dan gaat u over naar de volgende stap, dat is het volledig egaliseren van de ondergrond. De ondergrond moet zo egaal mogelijk worden om er voor te zorgen dat uw gras er strak en recht bij komt te liggen.

 

Stap 4
Als de ondergrond helemaal klaar is kunt u vervolgens het stabilisatie doek uitrollen en snijden. Wanneer u heeft gekozen voor de valdemping dan kunt u de valdemping gaan insnijden in plaats van het stabilisatiedoek uitrollen.

 

Stap 5
Wanneer de valdemping of het stabilisatie doek klaar is dan kunt u beginnen met het uitrollen van het kunstgras. Zorg er indien mogelijk voor dat het kunstgras met de poolrichting naar de woning toe wijst of in de andere gewenste richting. Wanneer het kunstgras aan alle kanten ligt zoals het moet komen liggen kunt u de mogelijk gevormde plooien er van alle kanten uittrekken en het gras strak trekken.

 

Stap 6
Als u zeker weet dat het gras aan alle kanten goed ligt kunt u beginnen met het insnijden van het kunstgras. Dit kunt u het beste doen door het op de rug van het gras passend te snijden met een scherp Stanley mes. Door het op de rug te snijden zorgt u er voor dat u de sprieten aan de zijkant niet afsnijdt en het dus netjes dicht valt tegen de kanten. Indien u naden heeft in uw gras doordat het een groter oppervlak is dan zorgt u er eerst voor dat de naden op de juiste manier vast zitten en aan elkaar geplakt zitten. 
Bij het maken van een naad snijdt u van beide kanten een rand van 2 tot 3 centimeter af. Dit doet u op de rug van het gras, met een Stanley mes. Zorg er voor dat de naad goed dicht valt en u kunt door naar het plakken. Zorg dat de 2 kanten van de naad zo'n 3mm uit elkaar liggen. Vervolgens slaat u de 2 randen om en legt u de lijmband er onder. Als deze op de juiste plek ligt dan kunt u vervolgens de 2 kanten terug slaan en netjes tegen elkaar aanleggen. Zorg ervoor dat de naad goed aangedrukt wordt en geef het de kans om goed vast te gaan zitten.

 

Stap 7
Wanneer alle naden zijn gemaakt en de kanten passend zijn ingesneden dan kunt u de kunstgrashaken gaan plaatsen. Zorg ervoor dat u de kunstgrashaken in de richting van het gras mee zet en dat er geen sprieten onder de haak komen te zitten. Wanneer u dit op de juiste manier doet zult u niks van de haak zien en ligt uw gras goed en stevig vast. Sla deze haken er in op alle hoeken en aan de kanten kunt u het variëren van 1 meter tot 1,5 meter.

 

Stap 8
Wanneer de haken geplaats zijn kunt u het gras opborstelen. Dit doet u met een harde bezem of met een borstelmachine. Wanneer het gras opgeborsteld is dan kunt u de gepaste hoeveelheid invulzand ( afhankelijk van de dikte van het gras ) over het gras uitstrooien. Doe dit goed verdeelt om oneffenheden in het gras te voorkomen. Het invulzand veegt u vervolgens in doormiddel van een harde bezem of een inveeg/borstelmachine. Hiermee veegt u tegen de haren in waardoor het zand het gras in zakt. Bij de geadviseerde hoeveelheid zorgt dit voor stevigheid in uw gras en dat de sprieten van het kunstgras goed overeind blijven staan.

 

Stap 9
Wanneer u al deze stappen heeft doorlopen kunt u vervolgens gaan genieten van uw strakke, groene en zo goed als onderhoudsvrije tuin. 

Indien er bladeren etc. van bomen op uw gras waaien dan kunt u dit met een bezem vegen met de richting van de haren mee. Wanneer u dat heeft gedaan kunt u indien nodig nog een keer tegen de haren in vegen om het weer mooi recht op te borstelen.

Succes !

 

Zwembad op kunstgras

Kan er een zwembad op mijn kunstgras ?

Natuurlijk vinden veel mensen het fijn om in de warme zomerdagen wat verkoeling op te zoeken door een zwembad op het kunstgras te zetten. Nu is de grote vraag kan dit ?

 

Het belangrijkste van alles is dat de onderbouw van uw kunstgras hiervoor geschikt is. Behalve dat een goede afwatering fijn is, is het erg belangrijk dat de ondergrond hier stevig genoeg voor is en niet verzakt. Hier dient u dus voor te zorgen bij de aanleg van uw kunstgras. 

Als de ondergrond van uw kunstgras hier geschikt voor is dan kunt u er een zwembad op plaatsen. Belangrijk is vervolgens dat u een zwembad heeft met een groot druk oppervlak. Indien u een zwembad heeft met poten, is het de adviseren om iets onder deze poten te leggen om de druk te verdelen, bijvoorbeeld een tegel. 

 

Het opruimen van het zwembad.

Bij het opruimen van het zwembad zult u zien dat de haren die onder het bad hebben gezeten flink plat geperst zijn door het gewicht. Dit is op te lossen door met een harde bezem flink tegen de vleugrichting in te vegen. Hierdoor borstelt u de haren weer mooi overeind. Een erg belangrijk advies is om wanneer u ziet dat er nog een aantal dagen warm weer aan komt het zwembad weg te halen. De warmte van het zonlicht zorgt ervoor dat de sprieten van het kunstgras wat zachter worden en uit zichzelf al wat overeind komen en loskomen waar het plat geperst zit. Wanneer de zon er een aantal goed op staat en u dan    gaat borstelen met een harde bezem dan zult u zien dat de haren een stuk beter los komen dan dat wanneer het niet zo warm meer is.

Dus een zwembad kan zeker op kunstgras worden gezet zolang u het op de juiste manier aanpakt.

 

Contactgegevens

Vorstenbosseweg 11

5374 NG Heeswijk-Dinther

 

T: +31 6 51 40 81 44

E: info@vdvkunstgras.nl

Volg ons...